CHUFA İLE İLGİLİ AKADEMİK ÇALIŞMALAR Chufa (Cyperusesculentus)=Tigernut=Erdmandel=Yerbademi
10 Temmuz 2020

CHUFA İLE İLGİLİ AKADEMİK ÇALIŞMALAR Chufa (Cyperusesculentus)=Tigernut=Erdmandel=Yerbademi

Chufa (Cyperusesculentus)=Tigernut=Erdmandel=Yerbademi

Adı çok aldatıcı olsa da Tigernut fındık değildir, bu nedenle fındık alerjisi olan bireylerin de güvenle tüketebilecekleri çerez, süt, yağ ve un formları bulunmaktadır. Bitkinin köklerinde gelişen yumrularla, doğal şeker barındıran mineral ve lif bakımından zengin, insan sağlığını özellikle de bağışıklık sistemini destekleyen glütensiz bir üründür. Prebiyotik etkisi nedeniyle bağırsakta bulunan iyi bakterilerin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olan bir tür dirençli nişasta (lif) içeriği tigernut yumrularını daha da değerlendirmektedir. Tarihsel olarak bakıldığında antik mısır uygarlıklarının çokça tükettikleri (neredeyse diyetlerinin %80 ni) çeşitli akademik çalışmalarla belgelenmiştir. Günümüzde ise özellikle İspanya'da yumrulardan yapılan sütü  (horchata içeceği), son yıllarda ise Avrupa ülkelerinde, Amerika, Kanada ve Yeni Zelanda da unu zengin içerikli unlar arasında gösterilerek diyet listelerinde sağlıklı ürün olarak yer almaya başlamıştır.  Sağlıkla ilgili yapılan çalışmalarda en belirgin olarak öne çıkan sonuçlardan bazıları şöyle sıralanabilir:

1Yumrular lif içeriği bakımından son derece iyi bir lif kaynağıdır. Diyet lifinin kardiyovasküler hastalık, kanser, diyabet, obezite ve tip 2 diyabet riskini azalttığı gösterilmiştir [1]. İnsan beslenmesinde zengin bir prebiyotik kaynaktır. Bunlar kolonunuza ulaştıklarında hala bozulmamış olduklarından, doğal bağırsak bakterileri prebiyotikleri fermente etmeye başlar. Bu süreçte prebiyotikler bağırsak biyomunu “besler” ve gelişmesine izin verir [2].

2-Prebiyotik etkisi ile uykunuzun kalitesini ve vücudunuzun stresle baş etme şeklini geliştirmeye yardımcı olabiller. Bağırsak bakterileriniz prebiyotikleri sindirmeye başladığında, uyku döngüleriniz üzerinde önemli bir etkisi olabilecek metabolik yan ürünleri serbest bırakır. Stresin bağırsak biyomunuza zarar verdiği bilinmektedir, ancak bu prebiyotikler stres etkisinin zararlarını hafifletir veya en azından azaltır [3].

3-Tigernut zararlı bakterilerle mücadelede bağışıklık sisteminizi desteklemeye yardımcı olur. Bir çalışma Cyperusesculentus'un  (Tigernut) iyi bilinen bakteri suşuSalmonella'nın aktivitesini başarılı bir şekilde inhibe ettiğini (etkisiz hale getirdiği) göstermiştir  [4].

4-Tigernut'ın, ortak antibiyotik ilaçlarımıza evrimleşen ve direnç kazanan bazı bakterilerin tedavisinde potansiyel olarak kullanılabileceğini tespit edilmiştir [5].

Kaynaklar

[1] Lattimer, James M.,and Mark D. Haub. “Effects of Dietary Fiber andIts Components on MetabolicHealth.” Nutrients 2.12 (2010): 1266–1289. PMC. Web. 16 Mar. 2017.

[2] Slavin, Joanne. “Fiber andPrebiotics: MechanismsandHealthBenefits.” Nutrients 5.4 (2013): 1417–1435. PMC. Web. 16 Mar. 2017.

[3] Thompson, Robert S. et al. “DietaryPrebioticsandBioactiveMilkFractionsImprove NREM Sleep, Enhance REM SleepReboundandAttenuatetheStress-InducedDecrease in DiurnalTemperatureand Gut Microbial Alpha Diversity.” Frontiers in BehavioralNeuroscience 10 (2016): 240. PMC. Web. 16 Mar. 2017.

[4] Prakash, N, and B Ragavan. “PhytochemicalObservationandAntibacterial Activity of CyperusEsculentus L.” Ancient Science of Life 28.4 (2009): 16–20. Print.

[5] Seukep, Jackson A et al. “AntibacterialActivities of theMethanolExtracts of Seven CameroonianDietaryPlantsagainstBacteriaExpressing MDR Phenotypes.” SpringerPlus 2 (2013): 363. PMC. Web. 16 Mar. 2017.

İletişim

Balcalı Mah. Çukurova Üniv. Balcalı Kampüsü Blv. Teknokent A No:19 /B1 SARIÇAM/ ADANA

0532 134 52 57

info@fifarmtr.com fifarmtr@gmail.com

whatsapp