CHUFA İLE İLGİLİ AKADEMİK ÇALIŞMALAR-2
10 Temmuz 2020

CHUFA İLE İLGİLİ AKADEMİK ÇALIŞMALAR-2

2009 yılında yapılan bir araştırmada, chufa yumrularındaki yüksek lif içeriğinin onu sağlıklı bir diyete önemli bir katkı sağlayabileceğini doğrulamaktadır (1 ).

 Dışkıya hacim kazandırır ve midenizdeki sindirilmiş yiyeceklerin bağırsaktan kolayca geçmesine yardımcı olur. Ayrıca, sindirilmiş gıdalardan besin maddelerinin daha iyi emilmesine yardımcı olur ve bağırsaktaki mikrobiyomun (iyi bakteriler) çeşitliliğini artırarak kabızlık olasılığını azaltır ( 2 ).

Chufa yumruları şişkinlik, ishal veya hazımsızlığı hafifletmeye yardımcı olan lipazlar, amilazlar ve katalazlar gibi bazı enzimleri içerir ( 3 ).

Fındıklardaki lif, bağırsaklardaki şekerin emilimini yavaşlatır.Kaplan kuruyemişleri ayrıca insülin duyarlılığını uyaran bir amino asit olan yüksek arginin içeriğine sahiptir ( 4 ).

Yağdan arındırılmış soya fasulyesi ve kaplan fındık unu karışımının glikoz düşürücü potansiyelini belirlemek için diyabetik sıçanlar üzerinde yakın zamanda bir çalışma yapılmıştır. Bu unların bir kombinasyonuyla yapılan bir hamur-yemek tüketmenin, diyabetik sıçanlarda kan şekeri değerlerini önemli ölçüde düşürdüğü bulunmuştur ( 5 ).

Yüksek miktarda tekli doymamış yağ asidi içerir. Bunların kötü kolesterol düzeylerini (LDL) azalttığı ve vücutta iyi kolesterol (HDL) düzeylerini arttırdığı bilinmektedir. Bu nihayetinde kalp hastalığı ve felç riskini azaltır ( 6 ).

Kaplan kuruyemişleri de vücudun nitrik oksit üretmesine yardımcı olan bir amino asit olan arginin yüksektir. Nitrik oksit kan damarlarını genişletir ve kan basıncını düşürür ( 7 ).

Tarihsel olarak, bu yumrular libidoyu arttırmak için afrodizyak olarak kullanılmıştır. Bunlar özellikle nesiller boyunca sperm sayısını artırmak ve erektildisfonksiyonu tedavi etmek için tüketen Afrikalı erkekler arasında popülerdir.Çeşitli sıçan çalışmaları, düzenli olarak kaplan kuruyemiş tüketiminin, testosteron düzeylerindeki bir artışla gösterilen cinsel aktiviteyi uyarabildiğini doğrulamaktadır ( 8 ), ( 9 ).

Kaplan kuruyemişleri bağışıklık sistemi için faydalıdır.2009 yılında yapılan bir çalışmada, kaplan fındık ekstraktları E. coli, Salmonella ve Staphylococcus bakterilerine karşı maksimum etkinlik göstermiştir ( 10 ), ( 11 ).

 

References (https://www.stylecraze.com/articles/health-benefits-of-tiger-nuts/)

1.“Preparation Of Dietary Fiber PowderFromTigerNutMilkByproductsAndItsPhysicochemicalProperties“. Journal of AgriculturalandFoodChemistry, US National Library of Medicine, NationalInstitutes of Health.

2.“Effect of Dietary Fiber on Constipation: A Meta-Analysis“. World Journal of Gastroenterology, US National Library of Medicine, NationalInstitutes of Health.

3.“Tiger NutCommercialization: HealthAspects, Composition, Properties, andFood Applications“. ComprehensiveReviews in FoodScienceandFoodSafety.

4.“Changes in Mineral StatusareAssociatedwithImprovements in InsulinSensitivity in ObesePatientsFollowing L-ArginineSupplementation“. EuropeanJournal of Nutrition, US National Library of Medicine, NationalInstitutes of Health.

5.“Nutritional, Antioxidant, Glycemic Index andAntihyperglycaemicProperties of ImprovedTraditionalPlantain-BasedDough-Meal EnrichedwithTigernutandDefattedSoybeanFlourforDiabeticPatients“. Heliyon, US National Library of Medicine, NationalInstitutes of Health.

6.“Monounsaturated FattyAcidand Risk of CardiovascularDisease…“. Nutrients, US National Library of Medicine, NationalInstitutes of Health.

7.“The LargPAD Trial: Phase IIA Evaluation of L-ArginineInfusion in PatientswithPeripheralArteryDisease“. Journal of VascularSurgery, US National Library of Medicine, NationalInstitutes of Health.

8.“Influence of CyperusesculentusTubers (Tiger Nuts) on Male RatCopulatoryBehavior“. Biomedical Central ComplementaryandAlternativeMedicine, US National Library of Medicine, NationalInstitutes of Health.

9.“Effect of DietarySupplementation of TigerNutandWalnut on SexualBehavior, Hormone Level, andAntioxidantStatus in Male Rats“. Journal of FoodBiochemistry.

10.“Phytochemical ObservationandAntibacterial Activity of Cyperusesculentus“. Ancient Science of Life, US National Library of Medicine, NationalInstitutes of Health.

11.“Antibacterial Activities of theMethanolExtracts of Seven CameroonianDietaryPlantsAgainstBacteriaExpressing MDR Phenotypes“. SpringerPlus, US National Library of Medicine, NationalInstitutes of Health.

İletişim

Balcalı Mah. Çukurova Üniv. Balcalı Kampüsü Blv. Teknokent A No:19 /B1 SARIÇAM/ ADANA

0532 134 52 57

info@fifarmtr.com fifarmtr@gmail.com

whatsapp